Inschrijvingen winterstage in de Queyras – volzet

Het Parc Naturel Régional du Queyras ligt in de zuidelijke Franse Alpen tegen de grens met Italië aan. Van massatoerisme is hier geen sprake. Dit bergmassief telt kleine, vaak nog authentieke dorpjes en talloze wandelroutes. Ook in de winter is er voor sneeuwschoenwandelaars heel wat mogelijk. Onder leiding van een gids, trek je in 5 dagen dwars door het zuidelijk gedeelte van het regionaal natuurpark: van Pont de Bramousse naar l’Echalp. We sluiten de tocht af in een gezellig hotelletje in Abriès.

Data stage (excl. reisdagen): Van zondag 8 tot en met donderdag 12 maart 2015.

Hoogtepunten:

 • Fantastische uitzichten over het winterse hooggebergte.
 • Bezoek aan idyllische dorpjes als Ceillac en Saint-Véran.
 • Oversteken van winterse cols (o.a. Colle del Agnello bekend van de Ronde van Italië maar dan helemaal ingesneeuwd) waar enkel toerskiërs en fervente sneeuwschoeners geraken.
 • Beklimming van een eenvoudige drieduizender met een adembenemend panorama over de Frans-Italiaanse grensstreek en de rotsige piek van de Pain de Sucre.
 • Onderweg leer je ook tips en tricks om misschien later zelfstandig op stap te gaan in de winter.
Uitzicht vanop de Pic de Caramantran (3.025m).

Vervoer

Deelnemers kunnen kiezen uit twee opties:

 • Op eigen houtje naar de Queyras reizen, vb. met de auto op zaterdag. Je reserveert dan wel zelf een overnachting vb. in Abriès (eindpunt van de stage) op zaterdagavond en reist dan op zondagochtend met een rechtstreekse bus naar Pont de Bramousse (afspraak om 9u). Eventueel kan er ook met andere deelnemers afgesproken worden om te carpoolen.
 • Wie dit wenst, kan met de gids meereizen met de trein. Op zaterdag vertrekken we in de vooravond met de Thalys of TGV naar Parijs, waar we de nachttrein nemen naar Montdauphin-Saint-Guillestre. Vandaar reizen we op zondagochtend nog iets verder met de bus naar Pont de Bramousse. De terugreis is op vrijdagavond 13 maart, m.a.w. we zijn tegen zaterdagmiddag terug thuis. De vrijdag kan zelf ingevuld worden: langlaufen, skiën, wandelen, bezoek aan kasteel van Ville Vieille, souvenirs kopen, uit eten gaan, rusten… Let er wel op dat voor de goedkoopste tickets, al op 7 december gereserveerd moet worden! Daarna lopen de tarieven op. Als je met de trein wil reizen, raad ik aan om voor eind november in te schrijven.

Overnachtingen (zondag t.e.m. donderdagnacht): gîte d’étape les Baladins in Ceillac, gîte d’étape les Gabelous in Saint Véran, Refuge de la Blanche, Refuge Agnel, Chalet de Lanza in Abriès (tweepersoonskamers), telkens in half pension.

We logeren o.a. in het gezellige St-Véran.

Voorwaarden:

 • Hikers met een degelijke fysieke conditie of bereid om daaraan te werken (10km rustig kunnen lopen of 100km kunnen fietsen)
 • Enige ervaring met meerdaagse wandeltochten in de bergen is een must. Ervaring met sneeuwschoenen is niet nodig (al doende leert men…).
 • Deze stage wordt aangeboden door Bergsport Oost-Vlaanderen vzw aan alle leden van de Klim- en Bergsportfederatie. Lidmaatschap van de federatie is dus nodig, je club kies je bij inschrijving (geen extra kosten). Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghut, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Meer info op deze website.

Benodigd materiaal

Dit zal besproken worden tijdens het voorbereidingsweekend. Specifiek wintermateriaal wordt via de gids geregeld. Gelieve bij de inschrijving te vermelden welke zaken je nodig hebt.

Ook in de winter kan je cols beklimmen, en de beloning is groot.

Verplichte voorbereidingsdag

Op 7 en 8 februari maken we een tweedaagse tocht in de Ardennen met overnachting in de gîte d’étape Château de Wanne. Op het programma: wandelen in een hopelijk winters decors, oefenen met lawinebieps, en op zaterdagavond info over de tocht met enkele foto’s om in de sfeer te komen, het overlopen van het benodigde materiaal en het maken van enkele afspraken.

Over de begeleidster

Debbie heeft veel ervaring met winterse kampeertrekkings in het (hoog)gebergte en neemt je mee op één van haar mooiste tochten tot nu toe. Ze doorliep een opleiding tot professioneel bergwandelgids (accompagnateur en montagne), deze tocht geldt als afsluitende stage. Ze schreef ook al een boek, samen met Geert van Speybroeck: “Hoe word ik bergwandelaar”, heeft een eigen blog www.debbiesanders.be en is bezielster van www.hikingadvisor.be. Debbie is verzekerd bij de UPMM, Union Professionelle des Métiers de la Montagne.

Prijs

Voorzie het volgende budget:

 • Stage: Voorzie in totaal 345 euro: 120 euro voor de begeleiding en organisatie en 225 euro voor 5 overnachtingen in half pension.
 • Voorbereidingsweekend: Voorzie 45 euro voor begeleiding, organisatie en overnachting in half pension.
 • Budget ter plekke: je kiest zelf of je een lunchpakket (ongeveer 9 euro) vraagt op de overnachtingsplaats, of voor je eigen lunch zorgt. De mogelijke opties worden besproken op het voorbereidingsweekend. Ook drank is op eigen kosten.
 • Optioneel: Wie meereist met de trein, voorzie ongeveer 250 euro (bij couchettes van 6 personen). Mogelijks is het minder. De tickets worden geboekt van zodra ze beschikbaar zijn, op 7 december dus.
 • Optioneel: Huur van materiaal bedraagt maximaal 67 euro indien wandelstokken, lawinebieps (Mammut Element), sonde, schop én sneeuwschoenen (MSR Evo Ascent) gehuurd moeten worden. Er zal wel een waarborg gevraagd worden, prijs nog af te spreken met de verhuurder.

Uiterste inschrijvingsdatum: vrijdag 16 januari 2015!

Inschrijven kan enkel via dit formulier. De begeleidster neemt daarna contact met je op. Na het storten van het voorschot van 100 euro, is de inschrijving bevestigd. De rest van de reissom (290 euro) moet ten laatste 31 januari gestort worden. Annuleren kan kosteloos tot 16 januari.

De stage is op dit moment volzet. Aanmelden kan enkel voor de reservelijst (nog niemand).

Opmerking

In geval van erg hoog lawinegevaar kan de tocht aangepast worden. Gezien het bestaan van gratis navettes tussen de valleien hebben we altijd alternatieven om op onze volgende overnachtingsplaats te geraken en nog mooie tochten te maken.

Meer info?

Neem zeker contact op met de gids als je vragen hebt. Contactgegevens: debbie.sanders@skynet.be, 0473 59 08 67 (na 19u).

Terugblik naar de klim van de eerste dag.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: