Inschrijvingen kampeertrekking in de Maritieme Alpen geopend – volzet

De Maritieme Alpen liggen op een boogscheut van de toeristische Côte d’Azur, maar baden in een zee van rust. Niet alleen de natuur is er mooi, maar ook de bergdorpjes hebben een groot deel van hun charme bewaard. In deze streek, waar in de eerste helft van 20ste eeuw Italianen en Fransen nog tegen over elkaar stonden, staan enkele vervallen forten en kazernes hoog in de bergen. Niettemin blijft de prachtige natuur hier domineren. Steenbokken en gemzen zijn alomtegenwoordig in ‘les Alpes du Soleil’ omwille van het ontbreken van toeristische drukte. De kans is dus heel groot dat we ze te zien krijgen.

Deze 7-daagse kampeertocht start en eindigt in Frankrijk maar we stappen het merendeel van de tocht aan Italiaanse zijde. Twee aaneengrenzende natuurparken worden bezocht: Parc National du Mercantour en Parco Nazionale di Alpi Maritime.

Langs de Italiaanse zijde van de Maritieme Alpen, op weg naar de top van de Lombarde (2800m).

Data stage (excl. reisdagen): Van zaterdag 18 tot vrijdag 24 juli 2015.

Hoogtepunten

 • Prachtige uitzichten op de ruwe bergwereld van de Maritieme Alpen
 • Erg rustige en zonnige streek
 • Idyllische bivakplaatsen
 • Veel kans om gemzen en steenbokken te spotten
 • Natuurstenen kazernes en bunkers uit de Eerste Wereldoorlog

Klik hier voor het volledige reisprogramma.

Wereldoorlog I heeft zijn sporen nagelaten in het landschap.

Terrein

Dit is een ruw stukje Alpen waar je alle soorten terrein kan verwachten: belopen paden, geplaveide militaire wegen, blokkenterrein, puinhellingen, klauterpassages en oude sneeuwvelden (afhankelijk van de sneeuwval tijdens de winter). Bij heel slecht weer kan de route aangepast worden.

Tredzekerheid is belangrijk op blokkenterrein.

Klimaat

Er heerst net als overal in de Alpen een bergklimaat, en het is wel warmer dan aan de noordzijde van de Alpen. Mijn ervaring is wel dat het in de valleien (1000-1500m hoogte) toch snel 25° kan zijn. We zitten echter overwegend in het hooggebergte en boven de 2000m waar de temperaturen wat minder hoog oplopen.

Het is heerlijk bivakkeren in de Maritieme Alpen.

Voorwaarden

Deze stage wordt aangeboden door Bergsport Oost-Vlaanderen vzw aan alle leden van de Klim- en Bergsportfederatie. Lidmaatschap van de federatie is dus nodig, je club kies je bij inschrijving (geen extra kosten). Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op het overnachten in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Meer info op deze website.

Gezien het een vrij zware tocht betreft, vraag ik ook aan de deelnemers:

 • Om te zorgen voor een degelijke fysieke conditie (10km rustig kunnen lopen of 100km kunnen fietsen) en een gezonde portie doorzettingsvermogen. Ieder volgt bergop zijn eigen tempo en er wordt geregeld gewacht en gerust (minstens 3 zitpauzes en extra drinkpauzes per dag in functie van de lengte van de etappe).
 • Tredzekerheid is een must aangezien het terrein soms zwaar is.
 • Al minstens één ervaring met een meerdaagse wandeltocht (hutten- of kampeertocht) in het hooggebergte achter de rug hebben.

Bij twijfel, aarzel niet om me te contacteren. Uit ervaring weet ik dat mensen zich soms onder- of overschatten. Voel je aan dat je misschien nog wat ervaring mankeert, dan raad ik aan om een huttentocht of bivakstage voor beginners bij de federatie of haar clubs te volgen. Een volledig overzicht vind je vanaf eind november 2014 op deze website.

Een uitdagende tocht met veel mooie landschappen.

Verplicht voorbereidingsweekend 6-7 juni

Om elkaar beter te leren kennen en wat staptechnieken te oefenen, gaan we een tweedaagse doen in de Franse Ardennen. We starten in Monthermé en trekken naar Roc la Tour, een impressionant rotsmassief met erg mooi uitzicht over de bossen en ideaal oefenterrein voor bergwandelaars. ’s Avonds bivakkeren we wild. Op zondag stappen we langs de andere oever van de Semoy terug, met diverse mooie uitzichtpunten over de kronkelende rivier en de groene omgeving.

Benodigd materiaal

Dit zal uitgebreid besproken worden tijdens het voorbereidingsweekend. In dit artikel staat een typische paklijst voor een kampeertocht en extra tips. Als je al iets wilt aankopen vooraf aan het voorbereidingsweekend, aarzel dan niet om mij te contacteren.

Veel kans om wilde dieren als deze jonge steenbokken te spotten.

Over de tochtbegeleidster

Debbie heeft veel ervaring met kampeertrekkings in het (hoog)gebergte en neemt je mee naar één van haar favoriete regio’s. Ze doorliep een opleiding tot professioneel bergwandelgids (accompagnateur en montagne), schreef een boek samen met Geert van Speybroeck: “Hoe word ik bergwandelaar”, heeft een eigen blog www.debbiesanders.be en is bezielster van www.hikingadvisor.be. Debbie is verzekerd bij de UPMM, Union Professionelle des Métiers de la Montagne.

Prijs

Voorzie het volgende budget:

 • 110 euro voor de begeleiding en organisatie en 70 euro voor 2 overnachtingen in een jeugdherberg in Nice en twee campings.
 • Als de omstandigheden serieus tegenvallen, dan kan ook een overnachting in een hut mogelijk zijn (lidmaatschap KBF zorgt hierbij voor korting). Er is gepland drie keer uit te gaan eten (2x in Nice en één keer tijdens de tocht zelf). We komen ook voorbij enkele berghutten waar je een drankje kan nuttigen.
 • Optioneel: Wie meereist met de trein, voorzie ongeveer 200 euro. De tickets worden geboekt van zodra ze beschikbaar zijn (17 mei).
Halverwege de tocht schuiven we de voeten onder tafel in een typisch Italiaans restaurantje.

Uiterste inschrijvingsdatum: vrijdag 30 april 2015!

Deze tocht is inmiddels volzet, aanmelden kan enkel nog voor de reservelijst.

Inschrijven kan via dit formulier. De begeleidster neemt daarna contact met je op en laat weten of er nog plaats is. Er worden maximum 9 deelnemers toegelaten. Na het storten van het voorschot van 70 euro, is de inschrijving bevestigd. De rest van de reissom (110 euro, incl. overnachtingen) moet ten laatste 31 mei gestort worden. Annuleren kan kosteloos tot 30 april.

Meer info?

Neem zeker contact op met de gids als je vragen hebt. Contactgegevens: debbie.sanders@skynet.be, 0473 59 08 67 (na 19u).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: