Stappen in de stilte van het Kempens Landgoed

Wie een blik op de kaart werpt, merkt meteen dat het hele Belgisch-Nederlandse grensgebied, tussen Antwerpen en Maaseik, gekenmerkt wordt door diverse veen- en heidegebieden.  Maar ook de mens heeft zijn stempel gedrukt en voor een mozaïek van weilanden, akkers en naaldbossen gezorgd. De Kempen zijn een ideaal terrein voor alle soorten natuurbeleving. In één van de rustigste gebieden gaan we voor een tweedaagse bivaktocht, met Poppel in de Antwerpse Kempen als uitvalsbasis.

Poppel > Bivakzone Hoge Vijvers via knooppunten & het Grenslandpad
Afstand: 26km

Enkele voetstappen en we zijn al buiten het gezellige centrum van Poppel. Enkele knoddige lammetjes kijken ons nieuwsgierig aan. Een kudde koeien houden vanuit hun ooghoeken onze Duitse herder in de gaten.

De eerste knooppunten leiden ons naar de meanderende Aa. Via een mooi pad langs het riviertje doorkruisen we akkers en velden richting de Nederlandse grens. Het is bijzonder aangenaam wandelen in het dennenbos van Molenheide. We gaan eens piepen in de nabijgelegen bivakzone, de waterpomp is er nog niet geïnstalleerd.

Langs de Aa

Wat verder is het bos gerooid om terug plaats te maken voor heide. Het is nog in een vroeg stadium. Toefjes gras en mos bedekken de bodem.

Een heidegebied in de maak.

De witgeverfde Rovertkapel kondigt de grens met Nederland aan. We steken de Rovertse Leije over en schakelen over op het Grenslandpad. Links van ons ligt een uitgestrekt heidegebied, rechts van ons is een tractor aan het ploegen. Na twee kilometer over een kaarsrecht karrespoor, zijn we blij dat de witrode tekens van richting veranderen en verlost zijn van de koude wind. De veenplas van Papschot ligt er prachtig bij.

Papschot

We lopen nog even verder door het naaldwoud om dan terug aan de bosrand uit te komen. Her en er staan nog antieke gietijzeren grenspalen uit 1843. Pas 13 jaar na de onafhankelijkheidsverklaring van België werd de grens gemarkeerd.

Vanaf nu loopt de route wat meer afwisselend door bos en heide, langs mooie onderhouden boerderijen met witrood geverfde luiken. De narcissen kondigen de lente aan, al heeft de zon vandaag veel moeite om door het wolkendek te breken.

We bouwen op naar een hoogtepunt: het Zwartven. In 2004 werd het gebied deels ontbost, zodat het zand weer kan gaan stuiven. De Hoogenberg is één van de weinige nog levende stuifduinen in Nederland.

Terug op de grens trekken we België weer binnen, op zoek naar de bivakzone in de Hoge Vijvers, gelegen aan de rand van het bos met een mooi uitzicht over de velden.

Na een dag waar we bijna niemand tegenkwamen, is het hier opeens een pak drukker. Een groepje mannen met duidelijk Antwerps accent heeft zich met een bak bier rond de vuurkorf genesteld. Hun gezinstenten staan wat verderop. Nadat we ons geïnstalleerd hebben op het tentplatform, komen er nog 4 trekkers aan. Gelukkig voor ons begint het rond 20u te druppelen en ebt het achtergrondgeluid al snel weg.

Meer dan ruimte genoeg op de bivakplaats.

Bivakzone Hoge Vijvers > Poppel via knooppunten
Afstand: 17km

Nog voor de andere bivakkers hun tent uitkruipen, zijn wij al op weg. Een bospad kronkelt westwaarts door de Hoge Vijvers. Via het landbouwgebied van de Kruisberg maken we de doorsteek naar het gewestbos van Ravels, die vooral uit loofwoud bestaat. Er is net een gasleiding aangelegd en de knooppuntenbordjes zijn verdwenen. Via het overzichtskaartje weet ik wel onze richting aan te houden.

Onverharde paden leiden ons langs de bosrand terug noordwaarts. Bij de Aa lopen we in een echt cultuurlandschap van uitgestrekte velden en akkers. Het is zondag en regelmatig komen we lopers, fietsers en wandelaars tegen. Op dit traject lopen we vaker over asfalt- en betonbaantjes, afgewisseld met onverharde stukken. De langverwachte zon werpt haar licht over het landschap. Als we Poppel terug binnenwandelen, breekt de lente helemaal door.

Conclusie

De Kempen zijn een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen. Het nagenoeg vlakke terrein zorgt ervoor dat je de afwisseling moet hebben van de diversiteit in landschappen en paden.  Deze streek biedt enkele parels van veengebieden en gezellige bospaden. Her en der zitten er helaas ook saaiere stukken tussen: kaarsrechte dreven (dag 1 op het Grenslandpad) of verharde wegen (dag 2 richting Poppel). Maar alles bekeken is deze tocht de moeite waard, zeker voor wie van heide- en veengebieden houdt en het niet erg vindt om voor langere tijd in het bos of tussen de velden te stappen.

Meer foto’s in dit fotoalbum


PRAKTISCHE INFO

MOEILIJKHEIDSGRAAD VAN DE TOCHT

schoenDit is qua terrein een eenvoudige tocht want het gaat over vlak terrein (niveau 1). De bewegwijzering is ook erg goed. Zorg er gewoon voor dat je aandachtig de signalisatie volgt. Meer info over de classificatie van mijn tochten vind je in dit bericht.

SEIZOEN

We stapten deze tocht tijdens het weekend van 2-3 april 2016. Als je wilt genieten van paarsbloeiende heidestruiken, raad ik aan om in augustus te gaan stappen. Sommige heidesoorten bloeien wat vroeger. Hou er wel rekening mee dat dit de warmste streek van België is. Bij heet weer kunnen de temperaturen aardig oplopen, tot wel 35 à 40°C. Neem in elk geval altijd genoeg drinkwater mee want er is géén enkele bevoorradingsmogelijkheid onderweg, tenzij je gaat aanbellen bij één van de boerderijen die je passeert.

GELOPEN ROUTE & BEWEGWIJZERING & KAARTEN

We maakten een combinatie van wandelknooppunten in België en het Grenslandpad in Nederland (stuk van etappe 12 en 13), die met witrode verfstrepen gemarkeerd is. Via de routeplanner van Wandelnet knipten we zelf een etappe van het Grenslandpad uit. Via beide links zijn er mogelijkheden om af te drukken of GPX-routes op te slaan.

Om het je gemakkelijk te maken, kan je de documenten voor onze route downloaden:

Dag 1:

  • Poppel > Nederlandse grens via wandelknooppunten: zie deze pdf
  • Grenslandpad vanaf Rooverts kapel tot Zwartven/wandelknooppunt 90: zie deze pdf
  • Zwartven > bivakzone Hoge Vijvers: Volg daarna knooppunten 2 en 1 (ergens halverwege vind je een duidelijke wegwijzer naar de bivakzone)

Dag 2:

Bivakzone Hoge Vijvers > Poppel via wandelknooppunten: zie deze pdf

Ik had geen stafkaart mee maar heb me dus beholpen bij deze geprinte documenten. Het lukte om daarmee de route te volgen die we gelopen hebben, maar biedt te weinig detail om zelf een alternatief uit te stippelen.

BEREIKBAARHEID

We lieten onze auto achter in het centrum van Poppel waar er voldoende parkeergelegenheid is in de Mierdsedijk. Poppel is ook bereikbaar via het openbaar vervoer: trein naar Turnhout en bus 450 van De Lijn naar Poppel Dorp (elk uur is er een bus).

ACCOMMODATIE

We bivakkeerden op de bivakzone van de Hoge Vijvers. Vanaf begin april is de waterpomp weer geïnstalleerd, helaas was er een technisch mankement toen wij er waren. We haalden water van een waterplas in de buurt, zichtbaar als je van knooppunt 90 (Belgisch-Nederlandse grens) naar knooppunt 2 loopt (rechts van het pad ligt er een plas op 20tal meter). Het water was gelig maar zuiver, we gebruikten het om te koken.

Er zijn quasi geen mogelijkheden in de buurt van de bivakplaats om binnen te slapen. Nabij de bivakzone ligt het Nederlandse recreatiedomein het Zwartven waar er chalets te huur zijn, maar het domein krijgt op internet geen al te goede beoordelingen. Iets dat wat in de buurt komt van de route (3,5km) is deze herberg in Nederland. Dan wordt je route voor dag 2 wel wat langer want je moet op dag 1 wat vroeger van het Grenslandpad afwijken.

BEVOORRADING

Er is geen enkele bevoorrading mogelijk en je passeert langs deze route ook geen enkel café of restaurant. Zorg dus voor je eigen versnaperingen en genoeg drinkwater (want je kan nergens water tappen om te zuiveren wegens te veel veenwater).

LINKS

Verslagen over andere delen van het Grenslandpad

Achtergrond bij het ontstaan van de Kempen en het landschap:

6 reacties

  1. Afgelopen weekend deze tocht gedaan. We hebben een klein beetje ingekort bij het begin. Op dag 2 was er een stuk van de knooppunten route niet beschikbaar (naar 88), dus daar wat extra km’s gedaan.
    Wij vonden het een zeer mooie tocht. Ideaal voor een kort weekendje weg!

    Bedankt voor de inspiratie.

  2. De bewegwijzering is in het Nederlandse gedeelte niet altijd duidelijk en we zijn door het “Recreatiegebied Zwartven” gelopen. Dit wordt nu gebruikt door Poolse gastarbeiders en er is een winkel met dranken en voeding. De uitgang (poortje) van het domein is afgesloten, maar een vriendelijke bewoner van het weekendhuisje vlakbij, liet ons uit. Zoniet moet de normale route rond het domein gelopen worden.
    Het pompwater op de bivakplaats zag er niet gezond uit en volgens ons alleen te gebruiken voor was en afwas.
    Dank je Debbie voor de inspiratie!

  3. Bedankt voor die mooie opsomming! Misschien een tip voor later om alsnog water te kunnen zuiveren. Sawyer waterfilter. Is Amerikaans, heb er zelf één, de mini, en ben er echt tevreden over. Water uit plassen en meren, no problem.

  4. Beste Debbie,

    Deze week je route gelopen met de uitbreiding van bivakzone.be oftewel de extra overnachting bij bivakzone Molenheide (http://www.bivakzone.be/bivaktochten.html). Kamperen in Poppel was inderdaad perfect, pal voor het knooppunt en gratis. Een hele rustige route, ondanks het prachtige weer bijna niemand tegengekomen. Bij de bivakzones was het weliswaar iets drukker, maar alsnog genoeg ruimte. Ook bij ons een technisch mankement bij de pomp bivakzone Hoge Vijvers! Goed om daar rekening mee te houden. Bijzonder om zo langs de grens te lopen door hoge bossen en langs uitgestrekte akkers. We gaan zeker nog eens een route van je lopen!

Plaats een reactie